<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1418596115588994&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Konverzió Arány Optimalizálás: Változtasd vevőkké a weboldalad látogatóit

Olvasási idő: 4 perc | 2024. 04. 08.

A digitális marketing világában az egyik legfontosabb tényező, ami minden vállalkozás számára meghatározó: a konverzió. A konverzió optimalizálás azt jelenti, hogy a weboldal látogatóit vásárlókká alakítjuk, és ez a folyamat jelentheti a valódi siker kulcsát.

De mi is pontosan a konverzió, mi az a konverziós arány, és hogyan mérhetjük meg? Hogyan határozhatjuk meg, hogy jó-e a konverziós arányunk, és hogyan befolyásolja az értékesítési tölcsért? Milyen szövegek és tartalmak segíthetnek eladni, és hogyan optimalizáljuk a weboldalunkat alacsony forgalom esetén? Mindezekre a kérdésekre választ találsz ebben a cikkben.

 

Mi is az a Konverzió?

A konverzió egy olyan folyamat, amikor egy weboldal látogatója elvégzi azt a cselekvést, amit a weboldal tulajdonosa szeretne, hogy végezzen. Ez lehet például egy termék megvásárlása, egy feliratkozás egy hírlevélre, egy űrlap kitöltése vagy bármilyen olyan cselekvés, amely a weboldal céljainak megvalósítását szolgálja.

A konverzió a látogatók és a weboldal közötti interakciók eredménye, és közvetlenül kapcsolódik a weboldal céllapjaihoz. A konverziós arány azoknak a látogatóknak a százalékos aránya, akik elvégezték a kívánt cselekvést a weboldalon. Tehát, ha egy weboldalon 100 látogatóból 10 vásárolna, akkor a konverziós arány 10% lenne.

 

Hogyan mérjük a Konverziót?

A konverziót különböző módon lehet mérni, attól függően, hogy milyen cselekvést szeretnénk mérni. A következők néhány általános mérési mód:

Google Analytics:

A Google Analytics segítségével követhetjük a weboldalunkon végzett konverziókat. Egyedi céloldalakat állíthatunk be, és láthatjuk, hány látogató érte el ezeket a célokat.

Követőkódok:

A konverziós cselekedeteket rögzíthetjük egyedi követőkódok segítségével. Például egy vásárlási gomb lenyomásakor a követőkód rögzítheti a konverziót.

Űrlapok:

 Ha űrlapokat használunk a konverzió mérésére, a beküldött űrlapok száma a konverziók számát jelzi.

E-mail hírlevél feliratkozások:

A hírlevél feliratkozások is konverziót jelentenek. A feliratkozási űrlapok kitöltése konverziót hoz létre.

blog_post_04

Mi a jó Konverziós Arány?

Az ideális konverziós arány attól függ, hogy milyen célokat tűzünk ki a weboldalunk számára. Nincs egyetlen "jó" arány, mivel ez szorosan kapcsolódik az ágazathoz, a termékekhez és a konkrét célokhoz. Az egyik weboldal célja lehet, hogy vásárlásokat generáljon, míg a másik célja lehet, hogy hírlevél feliratkozókat szerezzen.

Azonban az igazán jó konverziós arány az, amely növekszik az idővel és meghaladja a versenytársakét. Az arány növelése és a weboldal optimalizálása állandó feladat, amelynek célja a jobb eredmények elérése.

Konverziós Arány és Értékesítési Tölcsér

A konverziós arány és az értékesítési tölcsér között szoros kapcsolat van. Az értékesítési tölcsér egy olyan modell, amely a látogatók útját követi a weboldalunkon az érdeklődőktől az ügyfelekig.

A tölcsér elején sok érdeklődő lehet, de csak kevesen válnak ügyfelekké. A konverziós arány a tölcsér különböző szakaszaiban változhat. Például a látogatókat át lehet irányítani egy landing oldalra, ahol vásárlásra ösztönüzzük őket. Ebben az esetben a konverziós arány a landing oldalon magasabb lehet, mint az egész weboldalon.

Az értékesítési tölcsér elemzése segíthet megérteni, hol veszítjük el a látogatóinkat, és hol van szükség a konverzió optimalizálására.

blog_post_05

forrás: freepik.com

 

Milyen szövegek segítenek eladni?

Az eladást elősegítő szövegek és tartalmak alapvetőek a konverzió optimalizálásában. A következő tippek segíthetnek a hatékony szövegek készítésében:

Előnyök kiemelése:

 Az előnyök kiemelése a termék vagy szolgáltatás főbb vonzerejének bemutatását jelenti. Például, ha egy termék gyors szállítást kínál, hangsúlyozzuk ki ezt a pozitívumot.

Problémamegoldás:

A szövegeknek rá kell mutatniuk arra, hogy a termék vagy szolgáltatás hogyan segít megoldani a vevők problémáit vagy szükségleteit. Ez növelheti az azonosulást és a konverziót.

Cselekvésre ösztönzés:

A szövegeknek tartalmazniuk kell egyértelmű cselekvésre ösztönző szavakat és hívásokat a cselekvésre (CTA). Például "Vásárolj most" vagy "Iratkozz fel most".

Referenciák és értékelések:

A pozitív vásárlói élmények és értékelések hozzájárulnak a bizalomépítéshez és a vásárlás ösztönzéséhez.

Különleges ajánlatok:

Az időszakos akciók és különleges ajánlatok hatékonyan ösztönözhetik a vásárlókat.

Hitelesség:

A hiteles és megbízható szövegek segítenek a vevőknek megbízni a vállalkozásban és a termékben vagy szolgáltatásban.

 


Hogyan optimalizálj, ha alacsony a weboldalad forgalma?

Ha a weboldalad alacsony forgalommal rendelkezik, a konverzió optimalizálása különösen fontos. Az alacsony forgalom esetén minden látogató értékes, és a konverziós arány növelése kulcsfontosságú.

 

Néhány tipp az alacsony forgalommal rendelkező weboldalak számára:

Landing oldal optimalizálás:

Online hirdetésekkel növelheted a forgalmat. Google Ads, Facebook hirdetések és más platformok segíthetnek célzott forgalmat generálni.

Hirdetések használata:

Online hirdetésekkel növelheted a forgalmat. Google Ads, Facebook hirdetések és más platformok segíthetnek célzott forgalmat generálni.

Tartalommarketing:

 Az értékes tartalmak létrehozása és megosztása a közösségi médiában és a blogon növelheti a weboldal látogatottságát.

Keresőmotor optimalizálás (SEO):

Az organikus keresőmotoroptimalizálás segíthet a weboldalad megtalálhatóságának javításában.

E-mail marketing:

Az e-mail kampányokkal hűségprogramokat és értesítéseket küldhetsz a látogatóknak, amelyek növelik a visszatérő látogatók számát.

blog_post_06

forrás: freepik.com

 

Milyen hibákkal ronthatod le a konverziós arányod?

Sok olyan hiba létezik, amelyek csökkenthetik a konverziós arányt.

Néhány gyakori hiba:

Rosszul elhelyezett CTA-k:

Ha a cselekvésre ösztönző gombok nem jól láthatóak vagy nehezen elérhetőek, akkor a konverziók csökkenni fognak.

Zavaró elemek:

Túl sok zavaró elem, például pörgető reklámok vagy hosszú betöltési idők, elijeszthetik a látogatókat.

Hosszú és bonyolult űrlapok:

Az átláthatatlan és hosszú űrlapok sok vásárlót elriaszthatnak. Az egyszerűbb és rövidebb űrlapok hatékonyabbak lehetnek.